100-årsjubilaren Ahléns Ur – En urmakare i tiden
Ahléns Ur har en lång tradition av urmakeri och i maj 2020 var det dags för 100-årsjubileum. Mer än ett helt sekel har nu passerat sedan Bertil Ahlén öppnade sitt lilla urmakeri på Strömmersgatan i Örebro. Föga anade han nog att verksamheten skulle utvecklas och leva vidare genom tiderna ända in i år 2020, dit hans son Hasse Ahlén tagit den.
Hasse växte upp bland klockorna och fick tidigt hjälpa sin far i urmakarverkstaden vilket han tyckte var roligt. Han fann med tiden också att han verkligen gillade att skruva med klockorna och möta kunderna, så redan som tonåring började han arbeta hos sin far.
Intresset och glädjen i arbetet bestod och 1963 tog Hasse över verksamheten. Nu är han 81 år fyllda men någon längtan efter att gå i pension har han inte. ”Nej, jag håller på så länge jag tycker det är roligt”, säger han.
Att han älskar sitt arbete och sitt urmakeri kan man inte missta sig på. En del kunder är till och med stamkunder från pappa Bertils tid och ett flertal landshövdingar har fått sina klockor omskötta av Ahléns Ur, då det under många år var de som lagade klockorna på slottet.
Pendeln svänger med tiden
I urmakeriverkstaden på Strömmersgatan gick Hasse först i lära hos sin far för att sedan gå fyra år på urmakeriutbildningen i Borensberg. Som färdig urmakare kom han sedan tillbaka till Bertil Ahléns urmakeri. Liksom allt annat har urmakeriet sett förändringar och trendskiften genom de sextio år Hasse varit verksam. Man har fått följa med och anpassa sig till förändringar som till exempel när de digitala klockorna kom eller när mobilerna tog över och folk glömde bort sina gamla armbandsur. Nu har dock pendeln svängt tillbaka igen och armbandsuret har blivit populärt.
Det börjar bli vanligt att använda armbandsuret som accessoar och många människor satsar på att ha ett flertal sådana av god kvalitet.
Från uppdrag till digitalt och tillbaka
I den trevliga butiken med sin varma och välkomnande atmosfär finns idag klockor från märken så som Sjöö Sandström, Certina, Seiko och Oris i väl upplysta glasmontrar, vackra väggur av olika slag och från olika tidsepoker smyckar väggarna mellan montrarna. Till sin nuvarande adress på Järnvägsgatan flyttade man 1977 och på 1990-talet utökades lokalerna ytterligare. Idag är klockbutiken ansiktet utåt men i direkt anslutning till denna ligger verkstaden där service och reparationer utförs.
Två professionella urmakare med lång samlad erfarenhet arbetar i såväl butik som verkstad, vilket är en stor fördel då kunden möts av en kunnig urmakare, som vet exakt vad de säljer, redan i butiken.
De två kompletterar varandra i kunskap, intresse och erfarenhet och klarar allt från gamla vägg- och golvur och vintageklockor till dagens moderna armbandsur. Verkstaden är Omega-Certifierad vilket innebär att Ahléns Ur är utbildade i, och berättigade att arbeta med, kvalitetsmärket Omega, som kräver både specialkunskap och en del specialverktyg.
Gammal trotjänare sviker inte
Mycket har givetvis förändrats sedan 1920-talet men en trotjänare arbetar kvar. Det är en gammal svarv som Hasses far köpte år 1925 och den används än idag till att svarva klockdelar med, även om den gamla handveven har bytts ut mot en liten motor. Hasse berättar att hans far var så stolt över sitt förvärv att han tog den på cykeln ända hem till sina föräldrar i Fellingsbro för att få visa upp den.
När Hasse var liten fick han ibland följa med sin pappa och räkna femöringar som han sedan fick hjälpa till att kånka hem. ”Då var jag nog inte mycket mer än fem år”, säger han och fortsätter, ”pengarna förvarades i en låda, för någon kassaapparat hade far inte skaffat än.”
När Hasse Ahlén nu står i sin butik med den vackra mahognyinredningen och kvalitetsklockor från olika tidsepoker är det lätt att förstå att han är stolt och glad över det han själv och medarbetare byggt upp. Arvet han förvaltat efter sin far.